Khmeli Suneli kurací Stroganoff
Aby bolo jasné, pôvod tohto receptu leží vo východoeurópskej krajine Gruzínsko. Táto malá krajina leží medzi Azerbajdžanom, Ruskom, Arménskom, Tureckom a Čiernym morom. V súlade s tým bola jeho kuchyňa ovplyvnená východnými aj západnými kultúrami a nikde to nie je tak zjavné ako vo výraznej zmesi korenia Allusi - Khmeli Suneli. Tradične sa používa v jedlách z mäsa, obilia alebo fazule, my ho tu používame na oživenie tradičného gruzínskeho jedla s kuracím mäsom a kyslou smotanou, ktoré možno poznáte ako druh ruského Stroganovu. Chuť prehlbujeme pridaním húb a ďalšej maďarskej papriky, ako aj dochuťou oleja z jadierok červenej koreninovej papriky. Podávané s vaječnými rezancami, zemiakovou kašou alebo dokonca karfiolovou kašou nájdete toto jedinečne ochutené jedlo vítaným prírastkom do vašej zbierky receptov.
Gruzínske kura so smotanovou omáčkou Khmeli Suneli
Ingrediencie:
4 lyžice rastlinného oleja
1 stredne veľká žltá cibuľa nakrájaná na kocky
2-3 strúčiky cesnaku
20 dkg huby, nakrájané na plátky
650g kuracie stehná, vykostené a nakrájané na ½ cm široké prúžky
2 lyžice múky
½ l kuracieho vývaru
¼ lyžičky soli
1 polievková lyžica korenia Allusi - Khmeli Suneli
½ lyžička mletej červenej koreninovej papriky
½ lyžičky údenej mletej červenej koreninovej papriky
¼ lyžičky čierneho korenia
½ šálky kyslej smotany, plnotučnej
1 lyžica oleja z jadierok červenej papriky
300g široké vaječné rezance
Postup:
Cibuľu nakrájame na kocky. Vo veľkej panvici zohrejte 3 lyžice rastlinného oleja na stredne nízkej teplote. Pridáme nakrájanú cibuľu a smažíme do mäkka, asi 4 minúty. Pridáme cesnak, občas premiešame a smažíme do zlatista, potom vmiešajme huby. Pokračujeme , kým sa huby nescvrknú a nezískajú zlatistú farbu, asi 8 minút za občasného miešania. Odstránime zmes do misky a odložíme. Pridáme zvyšnú 1 polievkovú lyžicu rastlinného oleja do panvice a zvýšime teplo na stredne vysokú. Keď je olej horúci, pridajte kuracie mäso a osmažíme, kým kurča nezhnedne a neprepečie sa, asi 6 minút za častého miešania. Pridáme soľ, korenie Allusi - Khmeli Suneli, papriku, údenú papriku, čierne korenie a dobre premiešame a varíme 30 sekúnd. Vmiešame múku, premiešame, aby boli všetky ingrediencie dobre spojené, potom pridáme kurací vývar. Dbajte na to, aby ste dno panvice dobre oškrabali, aby sa uvoľnili zhnednuté kúsky. V miešame odloženú zeleninu, voľne prikryjeme a dusíme na miernom ohni 20 minút za občasného miešania, najmä ku koncu, aby sa neprilepila. Odstavíme z ohňa a vmiešame kyslú smotanu a olej z jadierok papriky. Podávajte s vaječnými rezancami, ochutenými s kvapkami oleja z jadierok červenej papriky.